проба



В неделя вечерта световните лидери приветстваха победата на социалиста Франсоа Оланд, който спечели с близо 4% втория тур от президентските избори във Франция. Сред първите разговаряли с новия френски президент беше германският канцлер Ангела Меркел. Въпреки че подкрепяше кандидатурата на настоящия държавен глава, консерватора Никола Саркози, тя вече свиква с идеята да работи с новия президент, излязъл от редиците на социалистите, коментира френският вестник „Поан”.
Меркел, която отказваше да се срещне със социалистическия кандидат по време на предизборната кампания, покани Оланд да посети в Берлин „колкото може по-скоро след влизането му в длъжност”. Въпреки че двамата са съгласни относно значението на френско-германските връзки, между тях остават разногласията по въпроса за европейския бюджетен пакт, който Оланд иска да преразгледа с оглед на добавянето на пунктове, предвиждащи мерки за икономически растеж. Меркел категорично отхвърля подобна стъпка.
От своя страна, американският президент Барак Обама поздрави Оланд с победата, като в същото време посочи пред новия държавен глава на Франция наличието на „трудни въпроси”, които двамата трябва да разрешат заедно. Явно американският президент вече премисля как ще се развие въпросът с изтеглянето на войниците от Афганистан и мерките за разрешаване на дълговата криза в Европа, след като новият му френски колега поеме управлението на страната си.

Related

новини 4762614185819931607

Публикуване на коментар

emo-but-icon

Follow Us

Четени

Нови

Коментари

Важни

Side Ads

новини

Text Widget

Connect Us

item